Lävistyksen hoito-ohjeet
Näin hoidat lävistystäsi
Noudatathan alla kerrottuja ohjeita parhaan ja nopeimman paranemisen varmistamiseksi. Paranemisprosessin kesto on yksilöllinen, mutta suuntaa antavia aikoja on listattu alle.
- Lävistetyn ihoalueen puhtaudesta huolehtiminen ja ylimääräisen koskettelun välttäminen ovat tärkeitä perusperiaatteita lävistyksen hoidossa. Terveet elämäntavat nopeuttavat kehon paranemiskykyä myös lävistysten kohdalla!
- Puhdista lävistys vähintään kaksi kertaa päivässä tai tarvittaessa useammin keittosuolaliuoksella (apteekista). Keittosuolaliuoksella hautominen 5–10 min kerrallaan 1–2 kertaa päivässä nopeuttaa paranemista.
- Hauteisiin voi käyttää esim. keittosuolaliuoksella kostutettuja taitoksia. Lopuksi lävistys on hyvä huuhdella vielä juoksevalla vedellä. Älä käytä desinfiointiaineita lävistyksen hoitoon. Jatkuvassa käytössä ne ärsyttävät tuoretta lävistystä ja hidastavat paranemista.
- Vältä lävistyksen päällä nukkumista mahdollisuuksien mukaan. Etenkin korvan rustoissa lävistyksen päällä nukkuminen hidastaa paranemista merkittävästi.
- Lävistyksen runsas huuhtelu suihkussa on suotavaa. Vältä voimakkaita pesuaineita.
- Älä koske uuteen lävistykseen, jos ei ole aivan pakko. Jos lävistykseen täytyy koskea, pese kätesi huolellisesti ennen koruun koskemista.
- Epämukavuus lävistysalueella, turvotus (joskus voimakaskin), tihkuvuoto (sekä veren että kudosnesteen) ja punoitus ovat tyypillisiä tuoreelle lävistykselle. Näistä oireista ei tarvitse huolestua.
- Vältä lävistyksen ylimääräistä liikuttelua. Kudosnesteen eritys jatkuu usein melko pitkään, ja se kuivahtaa usein nopeasti kiinni lävistyskoruun. Koruun kiinni kuivunut kudosneste voi liikkuessaan repiä paranemassa olevan lävistyksen uudelleen auki.
- Lämmin vesi tai keittosuolahaude toimivat tässä hyvin lävistyksen puhdistajina.
Älä hätiköi hoitovaiheessa. Lävistys voi jo varsin nopeasti näyttää päällepäin parantuneelta, vaikka paranemisprosessi on vielä kesken kudosten sisällä. Kärsivällisyys on valttia! - Jos lävistyksesi vaikuttaa tulehtuneelta (oireina voimakas punoitus, kipu ja turvotus, märkäinen erite), ole yhteydessä lävistäjääsi. Älä poista itse korua. Pahimmassa tapauksessa reikä umpeutuu nopeasti ja sulkee tulehduksen kudosten sisään.
- Korun pitäminen poissa lävistyksestä pitkiä aikoja (joskus lyhyitäkin) voi aiheuttaa reiän umpeutumisen. Turvallisinta on jättää koru paikalleen koko paranemisajaksi.
- Vältä saunomista ja uima-altaissa tai paljuissa uimista noin kuukauden ajan lävistyksen ottamisesta.
- Huolehdi lävistyksen puhtaudesta hikiliikunnan jälkeen!
- Varo voiteiden, meikkien, hiuslakan yms. joutumista tuoreeseen lävistykseen.
- Tarkista korun irtonaisten osien kireys säännöllisesti.Suun alueen lävistyksissä kumihanskat tai talouspaperi helpottavat liukkaasta korusta kiinni pitoa.
Kielilävistyksen hoito
- Purskuttele keittosuolaliuoksella tai alkoholittomalla, hellävaraisella suuhuuhteella kaksi kertaa päivässä noin 1–2 viikon ajan.
- Huuhtele suu vedellä aina ruokailujen jälkeen. Suosi pehmeitä ruokia ja keittoja turvotuksen ollessa voimakkaimmillaan
- Juo runsaasti kylmää vettä. Se nopeuttaa paranemista ja helpottaa turvotusta. Puoli-istuvassa asennossa nukkuminen voi helpottaa yön aikana syntyvää turvotusta.
- Vaihda hammasharja uuteen paranemisajaksi. Käy myös korun pallot läpi harjalla säännöllisesti. Ne keräävät helposti plakkia.
- Vältä happamia juomia, maitotuotteita, mausteisia ruokia, tupakanpolttoa ja alkoholin käyttöä 1-2 viikon ajan.
- Vältä suutelua ja suuseksiä paranemisaikana
- Turvotuksen laskettua (noin 2–4 viikon kuluessa) koru kannattaa vaihtaa lyhyempään.
- Kielikoru on syytä uusia kokonaan noin kerran vuodessa.
Keskimääräisiä paranemisaikoja yleisimmille lävistyksille
- Korvanlehti 1–2 kk
- Korvan rusto 3–9 kk (ruston paksuuden mukaan)
- Huuli 1–2 kk
- Kieli 1–2 kk
- Napa 6–12 kk
- Nänni 3–6 kk
- Septum 1–2 kk
- Nenä 2–6 kk
- Kulma 2–3 kk